ROHUEN

logo-ro

László Dezső

galerie_ro

markhouse_logo_grey


László Dezső - fotograf

M-am născut în 1970, sub semnul Gemenilor şi la umbra munţilor Hăsmaş şi Bistriţa, la Tulgheş.

 

Aparatul de fotografiat, ca o maşinărie ciudată şi ocultă, m-a fascinat încă din copilărie: mă întrebam, fără să rostesc cuvintele, cum se poate că fotograful satului aduce, în numai câteva zile după câte o aniversare, feţele noastre cu iz festiv, pe o hârtie lucioasă, cu margini dantelate ?...

 

Prin armată, am reuşit să mă împrietenesc cu cutia neagră cu ochi de sticlă: aparatul de fotografiat îmi devenise tovarăş, odată ce primisem ordin s-o fac pe... fotograful unităţii. Destinul.

 

În iarna lui 1989 am imortalizat pe film zgomotul Revoluţiei din România.

 

De atunci încoace, m-am regăsit cel mai bine în fotografia de natură. Caut să fotografiez tihna şi liniştea naturii, acolo unde omul nu reuşeşte să împieteze divina bucurie, graţia uluitoare şi inocenţa statuară a Mamei Natura. Am adunat în imagini lumina polară, în Norvegia, dansul albului cu-albastrul, printre crestele de pe Mont Blanc, însă cele mai dragi mi-au rămas, în fotografie, cotloanele neştiute din preajma Lacului Roşu, ograda de minunăţii a Munţilor Hăşmaşu Mare, în vârtejul cărora renasc, odată cu zorii, îmi regăsesc ţelul şi raţiunea de a fi, mă încarc de savoarea supremă de a trăi, de mână cu Cosmosul.

Legenda şi farmecul acestui peisaj, împreună cu impresiile mele personale, sunt redate în albumul Lacu Roşu – Lumea poveştilor din sânul munţilor Hăsmaş (editura Mark House, 2009).

 

Să-ţi iei din natură bucuria, fără să-ţi laşi relele în loc, aceasta este credinţa mea, pe care încerc să o transpun în viaţa reală, subordonându-i toate eforturile de care sunt capabil. Am devenit preşedinte al Asociaţiei Carpatine Ardelene, onoare care mă obligă şi mai mult, să transform posibilitatea în datorie şi să militez, prin fapte şi prin operă, pentru o viaţă curată, într-o lume curată.

 

Sunt membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Fotoclubului din Győr (Ungaria). Lucrările mele se perindă pe simezele saloanelor de fotografie din toată lumea, adună aprecieri şi premii, însă marea mea satisfacţie vine din emoţia de o clipă pe care ele reuşesc să o transmită marelui public. Oricum, destinaţia lor principală rămâne aceea de a se transforma în „materie primă” pentru tipăriturile de tot felul, în casa mea de-a doua, tipografia şi editura Mark House din Gheorgheni.