ROHUEN

logo-hu

Dezső László
  • Iris Foto
  • Iris Foto
  • Iris Foto
  • Iris Foto
  • Iris Foto

galerie_hu

markhouse_logo_grey


DEZSŐ LÁSZLÓ fotográfus


1970-ben az ikrek havában születtem Gyergyótölgyesen, Székelyföld peremén.

A fényképezôgépet, mint furfangos masinát már kisgyerekkoromban csodáltam: hogyan lehetséges, hogy a falu fotósa fényes papíron hozza a múlt heti családi eseményt?

Aztán a fényképezôgép a kötelezô katonaság alatt lett munkatársam. Az alakulat fotósaként dolgoztam, majd a `89-es decemberi forradalom zaját örökítettem meg.

Azóta legszívesebben a természet - ember által nem háborított - csendjét fényképezem. Bár volt alkalmam a fjordok csodálatos országában sarki fényeket fotózni, a Mont Blanc csúcsán kék-fehér mennyegzôt megörökíteni, mégis nagy szerelmem a Kárpátok kincse, a Gyilkos-tó és ôt ölelô Hagymás-hegység marad.

E vidék legendáit, varázsát s hozzá kötôdô személyes élményeimet mutatja be a VILÁGSZÉP GYILKOSTÓ - MESEVILÁG A HAVASOK KEBLÉN címû képes albumom.

Úgy járd a természetet, hogy ne hagyd ott kézjegyed – vallom, s nagy ajándéknak tartom, hogy a természet kincseit lefotózhatom. A lehetôség számomra immár kötelesség, az Erdélyi Kárpát Egyesület országos elnökeként a természetjárás, honismeret és környezetvédelem fontossága visszhangzik alkotásaimban.

A Gyôri Fotóklub és a Romániai Fotómûvészek Szövetsége tagjaként több elismerést kaptak nemzetközi fotószalonokba is eljutott alkotásaim.